Llibreries de Barcelona


Llibreries de Barcelona

Aquest és el segon article que dediquem a les llibreries d’una ciutat. Avui toca Barcelona que la tenim a tocar i que segur són conegudes dels nostres lectors. En primer lloc voldria començar per la LLIBRERIA LAIE del carrer Pau Claris, 85. Esta distribuïda en dues plantes, a la part de baix trobem la llibreria pròpiament dita i a la part de dalt està el bar i un restaurant ubicats en el que seria un antic pic de l’eixample dividit en dos espais diferenciats: a l’interior el de no fumadors i a la terrassa coberta els fumadors. Tenen un menú diari de 14 euros (dissabtes 17 euros) prou correcte. En aquest espai podem barrejar els llibres, una amena i tranquil·la tertúlia i un dinar reparador. El local conserva els mosaics originals del terra del pis.

La segona llibreria es LA CENTRAL DEL RAVAL (Antiga llibreria del Raval), té sortida a dos carrers (una pel carrer Elisabets, 6 i l’altra pel carrer de les Ramelleres, el nom li ve perquè començà en aquest carrer, al segle XVI, la indústria de la preparació de ramells de flors. Les ramelleres que hi eren establertes, el 18 de maig de 1601 anaren en processó molt ben abillades a fer oració a Sant Ramon de Penyafort, que acabava de ser canonitzat). Disposa d’un cafè on pots esmorzar, berenar o prendre una beguda. També et pots connectar a Internet mitjançant la xarxa wifi. Del seu antic encant com a llibreria del Raval solament perduren dues coses: l’estructura de l’antiga capella de la Misericòrdia a l’entrada del carrer Elisabets i el tracte amable i dolç de l’estimada Dolors a la qual trobareu en el racó del encàrrecs, amb els seus cabells curts i blancs, sempre disposada a orientar-nos i ajudar-nos. L’oferta de llibres és senzillament aclaparadora, trobem divisions per països en quan a traduccions, per gèneres, en la seva llengua original (francès, anglès, alemany, etc.), i una bona col·lecció de poesia que actualment és difícil de trobar a qualsevol llibreria.

La tercera, com a oferta més generalista, seria la cooperativa de llibreries ABACUS, amb les diferents seus, citaré solament tres: el Campus Nord de la UPC, el carrer Balmes, 163 i el carrer Ausiàs March, 16. La crisi no ha perdonat i ha reduït espais, personal i existències. Des de que la meva jove llibretera Cinta Tortosa ha deixar l’Abacus del Campus Nord (avui pràcticament reduït a una mínima existència) he quedat un mica desatès. Però encara podem trobar força oferta al carrer Balmes cantonada amb Còrsega potser la botiga més assortida de la cadena, això si, sembla que ha tingut millors èpoques i avui en dia està una mica de davallada.

Espero que als amants dels llibres i la lectura us sedueixi passar una estona en una d’aquestes llibreries. A mi personalment combinar la lectura amb el menjar i la tertúlia és una cosa que em dóna força gust i complaença.

Comentarios

  1. Fa pocs mesos han inaugurat a Barcelona una altra llibreria de caire generalista, Llibreria Bertrand. L'origen, però, ve d'antuvi. Un primer local va ser obert el 1732 al centre de Lisboa per Pedro Faure.
    Aquesta de que parlem es troba a la Rambla de Catalunya per sota del carrer Aragó (on hi era abans la tenda "Musgo"). Té més de 1500 m2. i un pati interior, part del pati tancant adequat per fer comferències o projectar audivisuals. Important esmentar que els desnivells del terreny han estat superats per suaus rampes, per tant, han tingut consideració per a eliminar quantes més barreres arquitectòniques hagi estat possible. Aproximadament al mig de la llibreria hi ha sofàs que brinden al visitant a deleitar-se i fullejar aquell o altre llibre, també hi ha uns seients "molt moderns" en forma de càpsula que tènen l'efecte d'aillar-te durant uns minuts i on pots escoltar música i llegir o simplement tornar a posar-te en forma per continuar visitant l'estança. Cosa útil, potser, són les pantalles tàctils que es van trobant pel camí i que permet localitzar els llibres.
    Us convido a que hi aneu, no quedareu defraudats.

    ResponderEliminar
  2. Gràcies yosune pel teu excel.lent comentari de la nova Llibreria Bertrand. Fa molt poc que l'han inaugurat i espero acostar-em el més aviat que em sigui possible.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

(L56) Las afinidades electivas (1809)

(L111) El mundo de ayer. Memorias de un europeo (1942)

Manuel Vilas, El autor y su obra: La literatura y la vida (2019)