(BA1) Mary Gumà i Garcia


Mary Gumà, L’amistat i la ceràmica al cor de l’Anoia.

El diumenge 2 de desembre vam visitar amb uns amics la casa de pagès que la ceramista olesana Mary Gumà i Garcia té a Santa Maria de Miralles, prop d’Igualada. Per una carretera revirada per on és fàcil perdre’s ens dirigim al restaurant Can Ramonet punt clau per trobar l’indret. En un mas ple de vida, amb animals i calor humà, ens acull com si fóssim amics de fa molts anys.

De les seves obres, que s’endinsen en el món de l’escultura amb tècniques de ceramista, cal destacar les seves dones d’amples malucs que ens recorden les venus paleolítiques deesses de la fertilitat (Willendorf, Lespugue, Dolní Vëstonice, Malta).

Envoltada de vinyes i camps de conreu la Mary fa rodolar amb la corda al seu cavall i al seu ase “pepitu” i lliga amb el seu afecte el cor dels visitants. Té una casa peculiar que s’assembla a les cases provençals del Luberón, on entra la llum per totes les finestres i portes. La llar de foc ens reconforta i ens espera amb un suculent esmorzar. Les parets són plenes de “Modiglianis” pintats per la seva mare octogenària i per fotografies de la Mary que ens recorden la seva vessant d’amazona, amb uns cabells feréstecs plens de rinxols pèl-rojos que conjunten amb l’esperit lliure i indomable de l’amfitriona. El sol ens calenta i ens anem animant; ajuda la bona taula, el vi i una conversa intel·ligent.

Acaba la trobada i portem en el cotxe dues ceràmiques de la Mary i el record la seva càlida rebuda que ens farà sens dubte tornar en una altra ocasió (sobretot si lliga al gos més gran i juganer).

Comentarios

Entradas populares de este blog

(L56) Las afinidades electivas (1809)

(L111) El mundo de ayer. Memorias de un europeo (1942)

Manuel Vilas, El autor y su obra: La literatura y la vida (2019)