(L408) Una execució ordinària (2007)


Marc Dugain, Una execució ordinària (2007)

Avui us porto un llibre i un autor que m’ha recomanat la meva amiga Maite Quilez, científica y lectora avançada. Marc Dugain (Senegal, 1957) és un escriptor francès que està interessat en el temes que envolten a les persones i el poder, en varis països, entre ells Rússia i els Estats Units. El llibre que comento avui esta dividit en una sèrie de relats curts ambientats a l’antiga Unió Soviètica i que tots ells estan relaciones amb la forma abusiva d’exercir el poder sobre les persones anònimes i del carrer.

Sinopsi: 1.- Només sóc Stalin. A l’hivern de 1952 a la mare del narrador, metge uròleg de professió, l’han vingut a busca a l’hospital on treballa la policia secreta que la porta en una limusina negra als soterranis del Kremlin. L’Olga té por que la interroguin i la torturin. Després d’escorcollar-la i d’una espera d’hores la fan passar a un despatx on l’espera el Iossif Stalin. El dictador s’ha assabentat que ella posseeix un cert do. Es tracta d’un magnetisme per la imposició de les mans que cura o al menys minva el dolor. Stalin es queda adormit amb les fregues que li fa la metgessa. Li diu que la tornarà a cridar però que per a la seva seguretat no pot parlar d’això amb ningú, ni amb el seu marit.

Quan torna a casa es troba al seu marit tot preocupat. Ella li diu que ha passat la nit a casa d’un altre home i que s’han de divorciar, ja que porten deu anys intentant tenir un fill i no ho aconsegueixen. Passades unes poques setmanes l’Stalin la torna a cridar perquè li consoli el dolor que té a les cames, fruit de la mala circulació pels anys de banquets pantagruèlics. Falta tot el matí a la seva feina i la denuncien al Director de l’Hospital. Aquest no vol tramitar-la perquè està enamorat de l’Olga i perquè posseeix una estètica de la vida.

Stalin es vol retirar uns mesos a una datxa de la seva terra natal, Geòrgia, i se’n vol portar a l’Olga. Un dia venen a arresta al seu marit, el Serguei Sergueièvitx Slutxine...

2.- Anys severs. Els russos estan empantanats a la guerra de l’Afganistan. Un coronel y un general del KGB parlen de la fi del comunisme i de com adaptar-se al nou sistema que vindrà. Es troben dinant a un restaurant del Berlín Oriental. El General Guennadi li demana al Coronel Piotr un cens dels agents amb els quals poden comptar. En especial un que es diu Vladimir Plotov.

3.- Anterograd. L’imperi soviètic ha caigut pel seu propi pes. El Pavel i la seva família comparteixen pis amb una dona vídua i un matrimoni vell. Un funcionari de la Federació Russa ve a oferir-li deu anys de sou de tinent a títol d’indemnització; a més d’un habitatge a San Petersburg. El Pavel Sergueièvitx ho rebutja. També li ofereixen una plaça de professor d’Història. La seva dona, Ekaterina, ha perdut la memòria, no pot retenir res, ho oblida tot. Però l’emissari li fa una altre proposta que si acceptarà...

4.- Dos amics. El Coronel i el General parlen de com el seu deixeble, el Vladimir Plotov, ha arribat tant alt. El General s’enorgulleix d’haver-lo aconsellat. El seu nomenament com a cap del FBS (antic KGB) li dóna ales i molta influència política.

5.- Carbonitzats. Vania Altman es un alferes de navili novell a qui han cridat per embarcar-se en un submarí per a unes maniobres de la marina russa. Aquestes duraran tres dies i es dispararan dos tipus de míssil.

6.- La mostela. El president, que està de vacances al mar Negre, és informat pel ministre de l’exèrcit de l’accident del submarí nuclear. Vladimir li pregunta si hi ha supervivents i que no vol cap filtració. Li diu als seus col·laboradors més propers que sabrà administrar la veritat sempre que no hi hagin supervivents que el desmenteixin.

7.- El silenci de les paraules. Pavel rep la notícia per uns amics que el seu fill està amb la tripulació de l’Oskar. Ell ja el dóna per mort coneixent el país. Triguen més d’un any en treure el submarí i entregar els cossos a la família. El cos del Vania no va aparèixer...

Comentari: Es tracta d’una excel·lent novel.la sobre les conseqüències que té l’exercici despòtic del poder sobre les vides de les persones anònimes que “pateixen la historia”. També s’hi barreja amb la corrupció i l’aparició del capitalisme salvatge dels nou rics russos que han sorgit amb la caiguda del comunisme. En mig de la història surt l’enfonsament del submarí Kursk, suposadament per manca de manteniment i per la decisió dels governants russos de mantenir-ne en secret la causa.

Els protagonistes de la novel·la són éssers aclaparats sota el pes d’una vida al servei de l’estat. Una vida plena de desastres i desgràcies, sense futur i esperances que els hi nega el propi govern. Aquest desencís queda palès en les paraules d’un dels protagonistes: “Pertanyo a aquesta gent que es lleva al matí sense ganes de viure però encara menys de morir. Fins i tot maltractat per la vida, mantinc el rumb sense entusiasme ni amargor”.1

Ben be els pobles són molt desgraciats amb els seus governants. El poble rus és un dels més desafortunats: “Quan la corrupció esdevé una forma de vida, no hi ha res impossible. La corrupció a l’època de la Unió Soviètica era folklore, ara és un càncer”.2

NOTES:

1.- Marc Dugain, Una execució ordinària, Pagès, Lleida, 2007, p. 152.

2.- Ibídem, p. 198.

Comentarios

Entradas populares de este blog

(L56) Las afinidades electivas (1809)

(L111) El mundo de ayer. Memorias de un europeo (1942)

Manuel Vilas, El autor y su obra: La literatura y la vida (2019)